Zorgtrainingscentrum Zwolle opent dinsdag haar deuren

 

REGIO/ZWOLLE – Na bijna twee jaar van voorbereiden, innovatieve concepten ontwikkelen en pilots draaien is het dan zover: de officiële opening van het Z­orgtrainingscentrum. Ruim 250 betrokkenen en andere geïnteresseerden komen daarvoor dinsdag 31 januari (16.00-18.00 uur) naar het Dokterspad 2 in Zwolle. Zorgpact-aanjager Doekle Terpstra en Kete Kervezee van Zorginstituut Nederland verrichten met zorgprofessionals en studenten op innovatieve wijze om 17.00 uur de openingshandeling.

 

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie bij de provincie Overijssel (medefinancier) is enthousiast dat het Zorgtrainingscentrum nu de deuren opent: ‘Het Zorgtrainingscentrum biedt hét antwoord op de wensen en behoeften van de werkgevers in de zorg. Het centrum zorgt voor goed opgeleide studenten die met een grote dosis praktijkervaring afstuderen en is dé plek voor bijscholing van ervaren zorgprofessionals. Daarnaast biedt het centrum ondernemers alle ruimte om nieuw ontwikkelde technieken toe te passen. De zorg in Nederland vraagt juist in deze tijd om vernieuwing en innovatie. Het Zorgtraingingscentrum is daarvoor de aangewezen plek.”

 

 

Over het Zorgtrainingscentrum

De veranderingen in de zorg vragen om innovatieve oplossingen, ook in de regio Zwolle. Vijf organisaties en bedrijven (Landstede MBO, Isala Academie, woonzorgconcern IJsselheem, Breman Installatiegroep en Health Innovation Park) gingen daarom in 2014 om tafel met als resultaat het Zorgtrainingscentrum. Inmiddels zijn er al 47 partners: zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden.

Het Zorgtrainingscentrum is een bijzonder concept. Studenten (mbo/hbo), zorgprofessionals en docenten leren en werken er namelijk continu in de praktijk, samen met de cliënt en zijn mantelzorgers. Ze leren ook met elkaar: studenten en professionals uit diverse vakgebieden en met verschillende functies zitten bij elkaar in een team.

 

Het leren gebeurt in drie labs: een zorgethisch, een zorgtechnisch en een wijkzorg lab.

In het zorgethisch lab leren studenten, zorgprofessionals en mantelzorgers hoe ze cliënten respectvol kunnen verzorgen. Tijdens een inleefsessie, een intensieve ervaringsstage, ervaren ze hoe het voelt als je zelf verzorgd wordt.

In het zorgtechnisch lab onderzoeken studenten en zorgprofessionals hoe technologische oplossingen – bijvoorbeeld domotica, slimme bedden en drones – in de zorg toe te passen zijn. Het lab ontwikkelt ook op zorg gerichte leertrajecten voor onderwijs- en zorginstellingen. En bedrijven kunnen er door hen ontwikkelde producten laten testen. Maar ook klassenbezoeken, docentenmiddagen en thema-avonden zijn mogelijk.

Het wijkzorg lab richt zich op de wijk. In de Zwolse wijk Kamperpoort leren wijkzorgprofessionals, studenten en docenten hoe ze de netwerken rond een cliënt – gemeente, familie, vrienden, buren – kunnen inzetten.

 

Financiers

Voor de eerste vier jaar (2015-2018) ontvangt het Zorgtrainingscentrum subsidie. De subsidieverleners zijn het Ministerie van Onderwijs  (via het Regionaal investeringsfonds mbo), de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Daarnaast leveren technologiebedrijven, onderwijs- en zorgorganisaties een financiële bijdrage. Na 2018 moet het Zorgtrainingscentrum op eigen benen staan.

 

Koploper Zorgpact

Het Zorgtrainingscentrum is ook een van de koplopers in het nationale Zorgpact, waar Doekle Terpstra de aanjager van is. Het Zorgpact stimuleert samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen en gemeenten, zodat zij kunnen inspelen op de veranderingen in de zorg.