Wijnboeren Drenthe en Overijssel niet somber over Druivenoogst

HAVELTE/RUINEN –┬áHet is een slecht wijnjaar voor de Nederlandse wijnboeren.

Door vorst in het voorjaar zijn bij boeren 25 tot 30 procent van de wijnstruiken aangetast. Toch lijkt de schade bij Drentse en Overijsselse boeren mee te vallen.

Peter Pels van Wijngoed Havelte nam in het voorjaar al veel voorzorgsmaatregelen om zijn wijnstruiken tegen de kou te beschermen.
Dit deden ze door het plaatsen van vuurtonnen welke de hele nacht opgestookt werden om de druiven maar niet te doen bevriezen.
Nu het bijna oogsttijd is, kan hij eindelijk zien of zijn plan werkt en hij heeft geluk. “Je hebt altijd wel een beetje schade, maar ik heb bijna niets gevonden.
Ik heb maar een paar procent schade en niet 25 tot 30 procent zoals eerder verwacht.”
Maar hoe anders kan het lopen want nog geen 10 kilometer verderop in Ruinen ondervinden wijngaard eigenaren Cor En Marjan van Doeveren wel aanzienlijke schade aan hun druiven.
Zij constateren dat hun druiven nog te klein zijn, niet rijp en dat deze nog flink vocht nodig hebben en verder moeten groeien.
Voor hun loopt hierdoor het gehele proces een maand achter op schema, ze hopen dan ook op veel zon en mooi weer want hierdoor herstellen de druiven en maken ze voldoende suiker aan.
Maar voor beide wijnboeren is het nog spannend want een flinke hagelbui en de oogst is alsnog vernietigd.
Maar ze laten de moed niet zakken in het ergste geval kunnen ze van de gestookte alcohol nog een lekker likeurtje maken want verloren zijn de druiven nooit.

Bron: RTV Drenthe