Uithangen vlag op kerktorens in gemeente Staphorst te duur.

STAPHORST – Het uithangen van de vlaggen op de kerktorens in de gemeente Staphorst lijkt zijn langst tijd te hebben gehad.

De kosten die het vlaggen met zich meebrengt op feestdagen en bij rouw lopen flink in de papieren.

 

Dit komt omdat met de huidige regelgeving de torens hiervoor niet meer voldoende veilig zijn waardoor er flink geïnvesteerd moet worden wil men de vlaggen weer veilig uit kunnen hangen.

De werkzaamheden aan de torens bedragen hiervoor 15.000 euro om deze weer veilig te maken maar daar boven op komt ook nog een kostenpost van 30.000 euro voor nieuwe en veilige vlaggenmasten.

Deze koten post is sinds het afschaffen van het vlaggen in 2010 nog steeds een heet hangijzer.

Met name bij de SGP die niets liever ziet dan de vlaggen weer uit de torens en dan ook niet begrijpt dat deze kosten uit de begroting geschrapt zijn.

De 30.000 euro die al was opgenomen in de begroting werd door een meerderheid in de raad weer geschrapt met als motivatie te duur en niet nodig.

Want vlaggen op de Markt in Staphorst en op het kerkplein in Rouveen is ook voldoende en goedkoper.

Want al zouden de veiligheidsvoorzieningen in beide torens gerealiseerd worden dan blijft de grootste investering nog 2 maal een nieuwe mast.

Want vanwege de veiligheid moeten dit uitschuifbare masten zijn zodat zonder uit een gat te hangen de vlag buiten de toren gebracht kan worden.

Dit is maatwerk waardoor de kosten voor de handbediende versie 14.302 euro zijn en voor de Electrisch uitschuifbare variant 16.811 euro.

Een dure aangelegenheid voor een aantal keer de vlag buiten hangen aldus de meerderheid in de gemeenteraad.

Bron: Eelco Kuiken.