Creathon-event: Voedsel uit de streek, goed voor boer, landschap en jou

REGIO – Natuur en Milieu Overijssel organiseert samen met Saxion, Kennispark Twente en Slow Food Youth Network op 1 en 2 december 2017 een Creathon. Een Creathon is een creatieve werkvorm geïnspireerd op een zogenaamde Hackaton uit de ICT-wereld, waarbij in korte tijd innovatieve oplossingen worden bedacht. De vraag en uitdaging van de Creathon is: hoe maak je van voedsel uit eigen streek een ijzersterk concept dat ten goede komt aan boer én landschap? Techneuten, creatieveling, vrijdenkers en innovators worden uitgedaagd uit om mee te doen. Voor de beste concepten zijn er 3 prijzen van €750 en de mogelijkheid voor doorontwikkeling. Het event vindt plaats in Deventer.

Het kopen van producten uit de streek, een mooi en gezond landschap en agrariërs die daar aan bijdragen en baat bij hebben. Dit klinkt als een mooie win-win situatie. Helaas is dit vaak nog niet het geval in Overijssel. Daarom worden deelnemers uitgenodigd een creatief en innovatief idee te bedenken dat van voedsel uit de streek een ijzersterk marketingconcept maakt.  Een concept waardoor meer mensen regionale producten kopen én dat zowel de boer als het landschap hiervan profiteren. De uitkomsten worden gebruikt in één van de innovatielabs van het agro en food programma van de provincie Overijssel. De innovatielabs hebben als doel om de agro en food sector in Overijsel op een innovatie wijze te verduurzamen.

Programma en opzet van de Creathon

De Creathon is een volledig verzorgde 2-daagse waarbij 10 teams van 5 personen aan een creatieve oplossing werken. De ideeën worden aan het einde gepitcht en beoordeeld door een jury. Tijdens het evenement worden de teams gecoacht en begeleid door experts. De teams bestaan uit een goede mix van ondernemers uit de agro en food sector, professionals uit de psychologie en marketing, ICT-ers, studenten en mensen uit de design, kunst en cultuursector. Maar ook algemeen geïnteresseerden en consumenten dagen we uit om mee te doen. We voorzien iedereen van een data- en infopakket en je kunt tijdens het event speeddaten met experts. Coaches doen tijdens de Creathon interventies om de voortgang er in te houden en de sprekers krijgen een training in pitchen. De resultaten zullen op zaterdag 2 december worden beoordeeld door een jury. Ze worden beoordeeld op maatschappelijke relevantie, economische haalbaarheid, impact potentie en innovativiteit.